Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Onsdag 6. april gikk Musikkforleggerprisen 2022 av stabelen på Sentralen i Oslo.
Programleder var Jakob Schøyen Andersen og i løpet av kvelden var det opptredener av Synne Vo, Fay Wildhagen & Kristoffer Lo, Aksel Vedi med studenter fra Norges Musikkhøgskole og Høgskolen Barratt Due, Defrost Youth Choir, Oslo Fagottkor og Hagle.
Jury synkronisering: Eivind Landsvik, Ida Madsen Hestman, Elisabeth Monge
Jury populærmusikk: Marthe Heggenhougen, Tord Litleskare, Anna Nor Sørensen
Jury klassisk-/samtidsmusikk: Leah Tagami Andonov, Lasse Thoresen, Tine Surel Lange
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets verk – Populærmusikk
Verk: «Smilet i ditt eget speil»
Artist: Chris Holsten
Opphavere: Synne Vo (Musikkforlag: Arctic Rights Management / BMG Rights Management ), Christoffer Holsten (Musikkforlag: Warner Chappell Music Publishing , Lars Rosness (Musikkforlag: Sony Music Publishing Scandinavia, Alexander Fallo og Benjamin Giørtz
Juryens begrunnelse: Noen ganger kommer det en låt som virkelig treffer det brede lag, men som samtidig kan skilte med et viktig budskap. I en tid der fokuset på psykisk helse dessverre har havnet litt i baksetet sammenlignet med andre helsemessige trusler (ja, vi blir vel aldri ferdig med å snakke om Covid-19) har denne låta vært en samlende kraft og nærmest allestedsnærværende i norske ører. Det er fullt fortjent. Med denne låta tar vinnerne i kategorien årets verk, opp noe helt essensielt; nemlig hvordan mange egentlig kan ha det bak tilsynelatende perfekte fasader og masker. «Smilet i ditt eget speil” er et sjeldent godt eksempel på hvordan tekst og melodi sammen kan gå opp i en høyere enhet.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets opphaver – Populærmusikk
Opphaver: Marie Ulven
Musikkforlag: Universal Music Publishing UK
Juryens begrunnelse: Utad kan nok vinnerens vei fra soverommet til billboards på Times Square i New York City virke kort, men bak kulissene ligger mangfoldige timer i studio og en enorm utvikling som låtskriver og produsent. Teften for å skrive låter som treffer, med produksjoner som underbygger budskapet i tekstene, har gjort henne til en artist og låtskriver som kommer til å være viktig lenge. Dette demonstreres for alvor på debutalbumet «if i could make it go quiet» der alt fra dønn ærlige «Serotonin» til bitre og sinte «You stupid bitch» tar lytteren med på en auditiv reise i artistens univers. Utgivelsen har høstet lovord fra tungvektere som Taylor Swift og produsentguruen FINNEAS, ikke minst nominasjoner til gjeve musikkpriser i både inn- og utland, og bekrefter hennes posisjon som en av de dyktigste og mest spennende artistene i sin sjanger.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets gjennombrudd – Populærmusikk
Opphaver: Vetle Junker
Musikkforlag: Edda Music
Juryens begrunnelse: Prisen for årets gjennombrudd går til en produsentkameleon som beveger seg i mange ulike bandkonstellasjoner. Den unge stjerneprodusenten fra Bergen har blant annet snekret sammen harmonisk og overdådig synth-pop for Metteson og leken og transcendent indie med Sondre Lerche, og listen over samarbeidspartnere er lang. Vi snakker navn som Aurora, Gundelach, Nils Bech, Frida Ånnevik, iris, Hannah Storm og ARY, samt egne prosjekter som Verdensrommet og Malstrøm. I tillegg presenterte han høsten 2021 sitt solo-prosjekt «MAD», som var et bestillingsverk til EKKO-festivalen. 2021 har virkelig vært et suksessår for vinneren.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets verk – Klassisk-/Samtidsmusikk
Verk: «Considering Icarus»
Opphaver: Maja Ratkje
Musikkforlag: Edition Wilhelm Hansen
Juryens begrunnelse: Vinneren av Årets verk – Klassisk-/samtidsmusikk har skrevet et solid verk som viser trombonen i et nytt lys. Hun utforsker trombonens muligheter til å spille overtoner over grunntoner som langsomt endrer seg og som speiles i orkesterteksturen på en meget variert måte. Slik skapes en fornemmelse av Ikaros’ flygning. Verket har en fargerik orkestrering som utforsker spennende klangpaletter. Komponisten benytter også utvidede spilleteknikker i orkesterinstrumentene, og demonstrerer at hun har god oversikt over hvilken klanglig effekt disse gir i helheten. Dette verket er en nyskapende trombonekonsert som kan bli et sentralt verk i samtidsmusikkrepertoaret, og som fortjener flere fremføringer.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets opphaver – Klassisk-/Samtidsmusikk
Opphaver: Ørjan Matre
Musikkforlag: Edition Peters
Juryens begrunnelse: Vinneren av Årets opphaver – Klassisk-/Samtidsmusikk er en spennende komponist med en helt egen karakter og stemme som skriver store og aktuelle produksjoner. Han har vært svært aktiv også i 2021 med flere uroppføringer. Hans slagverkskonsert har et originalt tonespråk som inviterer lytteren inn i musikken, og vekker lytterens nysgjerrighet. Den gir et tidsbilde av året da den er skrevet, og uttrykker både frustrasjon og resignasjon. Komponisten mestrer det kompositoriske håndverket på et meget høyt nivå, og skriver meget godt. Solostemmen i det nevnte verket er også virtuost utformet og effektivt notert. Denne komponisten tegner til å ha en fremtredende rolle blant norske opphavere foran seg.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets gjennombrudd – Klassisk-/Samtidsmusikk
Opphaver: Ingebjørg Vilhelmsen
Musikkforlag: Norsk Noteservice, Vigmostad & Bjørke AS
Juryens begrunnelse: Vinneren av Årets gjennombrudd – Klassisk-/samtidsmusikk er en ung komponist som blant annet har skrevet et verk for blåseorkester og strykeorkester. Verket er godt gjennomført for besetningen som er valgt og viser komponistens ferdigheter i orkestrering og arrangering for ulike instrumentgrupper. Den unge komponisten har et godt øre og tenker kreativt på instrumentasjon og tekstur. Å skrive for ensembler med ulik vanskelighetsgrad er viktig: Det kan være en skjellsettende opplevelse for barn og unge å oppleve samspillet i en stor besetning.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets mest spilte låt
Verk: Smilet i ditt eget speil (Chris Holsten)
Opphavere: Synne Vo (Forlag: Arctic Rights Management / BMG Rights Management )
Christoffer Holsten (Forlag: Warner Chappell Music Publishing )
Lars Rosness (Forlag: Sony Music Publishing Scandinavia)
Alexander Fallo
Benjamin Giørtz
Juryens begrunnelse: «Smilet i ditt eget speil» med Chris Holsten er Årets mest spilte låt! Prisen gis til opphaverne bak låta gitt ut i 2021, som ifølge Radiomonitor og Spotify fikk mest radiospilling og streaming i Norge til sammen, og som har en eller flere forlagte norske opphavere. Chris Holsten, Synne Vo, Lars Rosness, Alexander Fallo og Benjamin Giørtz har laget en låt som kombinerer tekst og melodi på en måte som både fenger og formidler et viktig budskap. Låta vant Årets låt på P3-gull og er også nominert til Årets låt 2021 på Spellemannprisen.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Årets synkronisering
Verk: «Aksel Score »
Synkronisering: Filmmusikk til dokumentarfilmen «Aksel»
Opphavere: Kristoffer Lo (Musikkforlag: GILT)
Fay Wildhagen (Musikkforlag: Budde Music Scandinavia)
Juryens begrunnelse: Årets vinner overrasker seeren med et uttrykk som er utypisk for sjangeren. På en lavmælt måte drar musikken oss inn i filmen og gir plass til lyddesignet, noe som skaper et balansert samspill mellom lyd og bilde. Musikken oppleves sofistikert og utvider filmopplevelsen. Ofte skjer dette gjennom å kontrastere bildene mer enn å bare forsterke følelsen som ligger innbakt i det visuelle uttrykket. Råskapen og det ekstreme i filmfortellingen møter de tidvis myke arrangementene til Kristoffer Lo og Fay Wildhagen. Slik skapes et spennende, mangfoldig og unikt møte med miljøet, personen og idrettsutøveren som skildres i filmen om og med Aksel Lund Svindal.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Ærespris: Unni Boretti
Juryens begrunnelse: Unni Boretti har i over 30 år jobbet for og med norske komponister og rettighetshavere for å tilgjengeliggjøre norsk musikk i inn- og utland. Hun har kombinert kommersiell suksess med et utrettelig arbeid for å styrke musikalsk bredde og mangfold. Med stort mot har hun tatt ansvar og bidratt med sin kompetanse og erfaring gjennom mange verv og roller. Årets æresprisvinner er en person med enestående integritet, driv og kapasitet og en grunnleggende tillit til sine medarbeidere. I dag er hun daglig leder for Norsk Musikforlag, der hun på slutten av 80-tallet begynte som sekretær. På den tiden var arkivskapene musikkforlagenes dataservere, og orkestermusikk ble gjerne skrevet for hånd. Utviklingen i samfunnet og bransjen har vært stor, og Unni Boretti har ikke bare tilpasset seg, men i også vært en sentral del i utviklingen av feltet.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Stipend: John-Ole Morken
Æresprisen får mulighet til å tildele et stipend på kr. 20 000 til en opphaver eller musikkforlegger hun har stor tro på. I år gikk stipendet til folkemusiker og komponist John-Ole Morken»
«Morken har et stort engasjement og driv for norsk folkemusikk, både innen nyskaping og bevaring og er et stort talent som både utøver og opphaver», sa Boretti i sin begrunnelse.
Foto: Michael Angeles, @akam1k3
Alle de nominerte til Musikkforleggerprisen 2022
Vinnere er indikert med en stjerne ⭐️
Årets synkronisering
«Matches» (score) til filmen Grosse Freiheit
Nils Petter Molvær – Arctic Rights Management / BMG Rights Management Scandinavia
«S.U.C.C.E.S.S» i serien We are Lady Parts av Sløtface
Haley Shea – Propeller Music
Nils Jørgen Nilsen – Propeller Music
Lasse A. Lokøy – Propeller Music
Tor-Arne Vikingstad – Propeller Music
«Aksel Score», filmmusikk til dokumentarfilmen «Aksel» ⭐️
Kristoffer Lo – GILT
Fay Wildhagen – Budde Music Scandinavia
Årets gjennombrudd – Populærmusikk
Synne Vo – Arctic Rights Management / BMG Rights Management Scandinavia
Vetle Junker – Edda Music ⭐️
Gucci Caliente – Nordic Music Partners Oslo
Årets verk – Populærmusikk
«Bøgda» (Hagle, Staysman)
Anders Nilsen – Warner Chappell Music Norway
Mathias Nilsen – Popular Demand / Universal Music Publishing AB
Stian Thorbjørnsen – Popular Demand / Universal Music Publishing AB
Magnus Hagen Clausen – Universal Music Publishing AB
Hallvard Gaardløs
Matias Hilmar Iversen
Andre Jensen
Almir Meskovic
Kay Arne Sulutvedt
Olav Tokerud
«Sorry» (Alan Walker feat. ISÁK)
James Njie – MER Publishing
Alan Walker – Sony Music Publishing Publ. Scandinavia
Fredrik Borch Olsen – MER Publishing
Marcus Arnbekk – MER Publishing
Sander Meland – MER Publishing
Gunnar Greve – Sony Music Publishing Publ. Scandinavia
Øyvind Sauvik – MER Publishing
Ella Marie Hætta Isaksen
Carl Hovind
«badminton» (Lokoy)
Lasse Andreassen Lokøy aka Lokoy – Nordic Music Partners Oslo
«Creme de la Creme» (Kamelen)
Emir Hvidsten Hindic – Warner Chappell Music Norway
Anders Nilsen – Warner Chappell Music Norway
Andre Jensen
Marcus Møll Mosele
Maciek Ofstad
Adrian Rendell
«Dopamine» (Purple Disco Machine feat. Eyelar)
Alexander Standal Pavelich – Warner Chappell Music Norway
Eyelar Mirzazedeh – Ultra Music Publishing Scandinavia
Tino Schmidt – BMG Rights Management
Edvard Førre Erfjord – EMI Music Publishing Scandinavia
Jenson David Aubrey Vaughan – Kobalt Music Publishing LTD
«Svevde høyt der oppe» (Erlend Ropstad)
Erlend Ropstad – Indie Music Publishing
«Fighter» (Fay Wildhagen, Kristoffer Lo)
Kristoffer Lo – GILT
Fay Wildhagen – Budde Music Scandinavia
«Sofia» (Askjell, Iris, AURORA)
Askjell Solstrand – Warner Chappell Music Norway
Vilde Kolltveit – Warner Chappell Music Norway
Aurora Aksnes – Budde Music Scandinavia
«Smilet i ditt eget speil» (Chris Holsten) ⭐️
Synne Vo – Arctic Rights Management / BMG Rights Management
Christoffer Holsten – Warner Chappell Music Publishing
Lars Rosness – Sony Music Publishing Scandinavia
Alexander Fallo
Benjamin Giørtz
«Serotonin» (girl in red)
Marie Ulven – Universal Music Publishing AB
Årets opphaver – Populærmusikk
Lars Rosness – Sony Music Publishing
Nils Petter Molvær – Arctic Rights Management / BMG Rights Management Scandinavia
Alida – Honua Music Publishing
Marie Ulven aka girl in red – Universal Music Publishing UK ⭐️
Alexander Pavelich – Warner Chappell Music Norway
Årets gjennombrudd – Klassisk-/samtidsmusikk
Fredrick Schjelderup – Norsk Noteservice, Vigmostad & Bjørke AS
Aksel Vedi – Norsk Musikforlag
Ingebjørg Vilhelmsen – Norsk Noteservice, Vigmostad & Bjørke AS ⭐️
Årets verk – Klassisk-/Samtidsmusikk
«Considering Icarus» ⭐️
Maja S.K. Ratkje – Edition Wilhelm Hansen
«Relieff – Cellokonsert»
Knut Vaage – Norsk Musikforlag
«Tuba Mirum»
Marcus Paus – Norsk Musikforlag
«Concerto for Percussion and Orchestra»
Ørjan Matre – Edition Peters
«Personal Best»
Eivind Buene – Edition Wilhelm Hansen
Årets opphaver
Ørjan Matre – Edition Peters ⭐️
Marcus Paus – Norsk Musikforlag
Arild Jensen – Cantando Musikkforlag, Vigmostad & Bjørke AS
Thomas Caplin – Cantando Musikkforlag, Vigmostad & Bjørke AS