Skal du fremføre et verk på en offentlig konsert?
Eller trenger du å dele noter med noen?
Husk at opphaveren lever av dette!
På samme måte som du betaler for maten som bonden jobber hardt for å produsere, må du også betale eieren av det musikalske verket du bruker. Hvis vi ikke hadde betalt for maten vi spiser, ville det ikke vært noen butikker, og bonden ville heller ikke ha kunnet forsørge familien sin. Hvor skal da maten vår komme fra?
På samme måte risikerer vi at norsk musikk forsvinner hvis vi ikke betaler for den. Det kan være vanskelig å vite hvem som skal ha betalt for musikken vi enten skal fremføre, kopiere eller overføre, og hvordan vi gjør det.
Heldigvis kan man få hjelp av de norske musikkforlagene, som har gitt ut musikk i mer enn 100 år, og de har mye av musikken som etterspørres. Det er stort sett alltid en rettighetshaver som skal ha betaling for notene som brukes, og det får de når du kjøper noter fra et musikkforlag eller fra en musikkforhandler.
Men hva med å kopiere noter og musikkfiler?
Det er ikke tillatt å bruke et åndsverk uten tillatelse. De som har avtale med Kopinor kan kopiere innenfor visse regler. Sjekk hva Kopinor-avtalen innebærer. Hvis utgiveren ikke har det du leter etter, eller de er utsolgt kan du kontakte Kopinor. Du kan også sjekke med dem hvilke avtaler som gjelder for kor, korps, orkester, skoler og andre. Hvem som skal ha betalt for musikken og hvordan vi gjør det. Så neste gang du trenger noter – ta kontakt med et musikkforlag! Musikkforlaget kan sjekke om verket er tilgjengelig for salg. Hvis det er tilgjengelig kan du kjøpe notene. Da vet du samtidig at rettighetshaveren får velfortjent betaling for bruken av verket. Da kan du kan utføre arbeidet med god samvittighet.